Mizuno Wave Daichi 6

Tento článek jsou osobní zkušenosti jednoho běžce, co vyhovuje mě, nutně nemusí vyhovovat druhému a tak prosím i k této „recenzi“ přistupujte.

V roce 2021 japonská firma Mizuno představila inovovaný model Wave Daichi 6, který je určen pro běh v terénu. A mohlo by se říct, že je to starý model v cela novém kabátě, mám i předchozí verze této boty a rozdíly jsou vidět na prví pohled.

Wave Daichi 6 jsou oproti předcházejícím verzím výrazně lehčí, podle výrobce asi o 40 g. Přepracovaný je svršek boty, který je bezešví a díky systému DynamotionFit velmi dobře obepne nohu a materiál AIRmesh zaručuje velmi dobrou prodyšnost.

Rozdíl je i v přední části boty, špička je širší a to jistě uvítají běžci s širší nohou.

S tím se samozřejmě rozšířila podešev a to má za následek lepší stabilitu v terénu.

Podešev, na které Mizuno spolupracuje s firmou Michelin, má mnohem výraznější a hrubší vzorek než její předchůdci u tohoto modelu. To zlepšilo její funkci na různých površích terénu a díky větším mezerám mezi vzorkem nedochází tolik k ucpávání kamínky nebo blátem.

Mezipodešev je s technologií Mizuno Wave a ap+ velmi dobře tlumená a botě nedělají problémy ani kratší přeběhy po asfaltu, ale zároveň díky dvojí hustotě materiálu se podařila zlepšit její dynamika.

V Daichi 6 mám naběháno přes 300 km v terénu Jizerských hor a Krkonoš a osobní zkušenost je velmi dobrá, musím potvrdit, že při porovnáním s předchozími modely Daichi, jsou šestky při běhu v terénu pohodlnější a přirozenější, to má způsobovat technologie XtaRide. Zatím na botách nejsou žádné větší známky opotřebení. Jediné co bych jim snad mohl vytknout je menší stabilita na mokrých kamenech, občas to nepříjemně uklouzne.

I když každému z nás vyhovuje něco jiného, já sám používám krosové boty i jiných značek, tak Mizuno Wave Daichi 6 je z mého pohledu dobrá volba při koupi trailové obuvi a jsem zvědavý kam se tento model v budoucnu ještě posune.

Martin Lukeš

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.