Mizuno Wave Skyrise

Tento článek jsou osobní zkušenosti jednoho běžce, co vyhovuje mě, nutně nemusí vyhovovat druhému a tak prosím i k této „recenzi“ přistupujte.

V roce 2020 představila firma Mizuno nový model pod názvem Wave Skyrise, tento model vychází z Wave Sky.

O Wave Skyrise Mizuno uvádí, že je to jejich první bota určená i pro velkoobjemové tréninky a ultramaraton, je určená pro tvrdé asfaltové povrchy i pro zpevněné lesní a polní cesty.

Hned při prvním vyzkoušení mě bota mile překvapila, velmi dobře padne a obepíná nohu díky technologii DynamotionFit, ve špičce je širší a to bude vyhovovat běžcům s širší nohou, ke kterým patřím. Svršek boty je tvořen prodyšným materiálem AIRmesh, který celkem dobře větrá.

Nejvíce jsem byl zvědavý na podrážku a její vlastnosti při běhu. Po asfaltu moc neběhám, ale tahle bota mě velmi mile překvapila. Díky nové směsi vyrobené z polyuretanové pěny s názvem XPOP je velmi dobře odpružená a plynulý přechod z dopadu do odrazu zajišťuje technologie SmoothRide, kterou již známe i z dalších modelů Mizuno. Další dvě technologie U4iC a pod patou U4icX zaručují výborné odpružení a tlumení nárazů. To musím z vlastní zkušenosti potvrdit, v botách jsem běžel i běhy delší než 50 km a nohy byly bez větší újmy.

Podrážka má dobrý vzor, který celkem dobře drží i na mokrém asfaltu a nemá problém ani na zpevněných lesních a polních cestách. Díky technologii X10, která právě podporuje trakci, ale také oddaluje opotřebení.

V Mizuno Wave Skyrise jsem zatím naběhal přes 600 km a jsem stále velmi spokojen. Boty mají minimální známky opotřebení, což z mé vlastní zkušenosti je u Mizuna běžné a vydrží mnohem více kilometrů a zátěže než její většina konkurence.

Pro rok 2021 Mizuno tento model ještě vylepšilo v podrážce novou technologií Mizuno Enerzy, která je vytvořená pro poskytnutí vyšší energetické návratnosti a měkkosti. Sám jsem na to zvědav.

Martin Lukeš

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.